Шлепа

Шлепа музей

Шлепа или шлепа музей се намира в Дунавския парк. Освен с красотата си, шлепа е известен и с лошата си слава, че през 1923 година в него са давени въстаниците от т. нар. “Септемврийско въстание”.

Когато е музей в него са били изложени различни атрибути от въстанието – пистолети, знамена, писма. По метална стълба всеки е имал достъп до палубата и вътре в кораба.

За съжаление след вандалски атаки и разграбване шлепа престава да изпълнява функцията и на музей. По европейски проект е пребоядисан и ограден, така че около него да може да се пълни с вода. Идеята, която и така не се осъществява е всичко това представлява езерце, в което да се отразява кораба. Отделно са предвидени светлини, които да осветяват всичко това. За съжаление проекта не е напълно завършен – изградено е само основите за езерцето, но не се пълни с вода, а светлините, които са инсталирани не работя.

Въпреки всичко това шлепа музей е един от символите на град Лом. Той чака своите посетители и е предпочитано място за снимки. Около него има изградени и много беседки, люлки и алеи за разходки.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of