Места, които може да посетите като турист

Центъра на Лом

Дунавски парк

Най-посещаваното място за разходки в града. Любимото място на ломчани ще ви очарова с големи пространства, тревни площи, дървета, пейки, детски площадки, кей и други. Тук може да видите най-красивите залези, а ако сте ранобудни може да посрещнете слънцето на понтона. През лятото пък работи заведението “Рибката”, където срещу много добри цени може да опитате няколко вида риба, пилешки пържоли и дори свински черва. Естествено има и наливната местна бира “Алмус”, която задължително трябва да се опита.

Шлепа

Намира се в Дунавски парк и навремето е бил музей. Сега е просто шлеп или за непознатия турист – кораб.

Плажа

Това не е плаж, който сте свикнали да виждате, защото няма ситен пясък, а водата не винаги е чиста. Но през лятото е пълен и ломчани с удоволствие се къпят и припичат на слънце. За всеки нов посетител това ще е интересно, защото ще се докосне до нещо, без което гражданите не могат – любимият им Дунав.

Плаж “Чайка”

Този плаж се намира на около километър от основният плаж. Там има заведение и обособена площ със ситен пясък. Някои ломчани, които имат коли или обичат да ходят пеша ходят и там. Ако седнете в заведението на пържени картофки и бира ще може да се насладите на залеза или гледката към Дунав – заслужава си всяка минута.

Старите къщи в центъра

Ако тръгнете от Дунавски парк към центъра и се разходите до края ще видите много стари къщи с виенска архитектура. Всяка къща има интересна история, а някои са дори реставрирани. Повечето не се поддържат, но са се запазили орнаментите и фасадите от едно време. Ще видите Къщата на родоначалника Симеон Начев, Домът на Никола Попов, Домът на фамилия Клисурски, Къщата на Цветан Тодоров, Къщата на Никола Логофетов, Къщата на аптекаря Тодор Велев и много други.

Червената къща

Наричат я “Червената къща”, заради цвета й, но и “най-сниманата къща в Лом”. Когато минете и вие като турист покрай нея също ще я снимате. Красивата сграда с разчупена архитектура, купол и запомнящ се червен цвят има богата история. Създадена е в далечната 1925 г. и до ден днешен се оказва и най-поддържаната сграда в града. От снимките може да видите, че от където и да бъде снимана е красива и че нейното излъчване през всичките сезони на годината привлича погледите.

Исторически музей

Музеят е голяма масивна сграда на два етажа, намираща се на ул. Еремия Българов №6, много близо до центъра на града. В него има следните отдели: „Археология”, „България XV – XIX в.”, „Нова и най-нова история”, „Етнография” и „Художествен”. В сградата на музея има и пиано, а поради добрата акустика вътре могат да се изнасят дори и концерти.

Народно читалище “Постоянство”

Намира се в сърцето на Лом – точно в центъра, на площада, където не може да пропуснете красивата огромна сграда. Бъдещите туристи, които минават покрай нея трябва да знаят, че читалището е създадено през далечната 1856 година и там се ражда първият български театър. Сградата е дом не само на много артисти, а и на танцови формации, балетни и музикални школи и въобще всичко свързано с изкуство. Вътре има и библиотека с над 100 000 книги. В читалището също така се организират и много концерти, театрални постановки и чествания.

Старата ЖП гара

Старата ЖП гара се намира до новата, която откровено ломчани не харесват. Когато видите този архитектурен шедьовър ще разберете защо не може нищо да го замести. И независимо, че вече не работи и е изоставена на произвола на времето и съдбата, тя все още буди възхищение. Има планове да бъде реставрирана и превърната отново в действаща ЖП гара или музей. Но без значение това дали някога ще стане си заслужава да я посетите.

Старата пожарна

Представлява кула-наблюдателница, която през 1988 г. е обявена за архитектурен паметник на културата. Построена в далечната 1879 г. тя е първата кула от подобен вид в България. Тогава градският съвет на Лом решава да създаде така наречената пожарна команда и да закупи помпа, канджи, въжета и др. оборудване в помощ на гасенето на пожари. Ломската пожарна команда е уникална по рода си, защото по това време в страната няма закон, който да урежда противопожарната охрана на държавно ниво. Към кулата има и музей на противопожарното дело, който в момента не функционира. В двора на сградата, все пак може да се влиза и да се правят снимки.

Старата вестникопродавница

Любопитния турист няма как да не забележи малката приказна къщичка, която се намира в началото на главната улица към центъра и пътя за Дунавския парк. Павилиона е бил обявен за най-красивият в 20-те години на миналият век и ломчани с право се гордеят с него. Той е символ на бурното развитие на града в културен и икономически аспект, превърнал Лом в един от първите европейски градове на България. Благодарение на инициативата на гражданите и вестник “Труд” през 2017 година се извършва пълна реставрация на вестникопродавницата и тя заработва отново.

Алеята към казармата

Там, където свършва централната улица от площада започва алеята, която достига до старите казарми. Върви по средата на улица Славянска. В началото е велоалея, но ако внимавате може да започнете от нея – разминават се спокойно велосипедист и пешеходец. След това вече алеята става по-широка. Пътят е много удобен за разходки, успокоява ви и има места за отдих – пейки и дървета.

Църквата в Младеново

Църквата се намира в квартал Младеново, на 5 мин. път с кола. Стигате до центъра и непосредствено преди това завивате надясно. Виждат се кубетата още от главният път. Църквата до този момент е неработеща, но архитектурата се е запазила. Това е една от най-красивите църкви, които може да видите, въобще в България. Около нея пък има хубава поляна и природа, на които също може да се насладите.

Пазарът в събота

Всяка събота от 7:00 часа до 12:00 е пазарът в Лом. На него ще намерите много плодове, зеленчуци, животински продукти, напитки, бурета, казани за ракия и какво ли не още. Но най-важното е, че хранителните продукти, които се предлагат са местно производство и са запазили своя автентичен вкус. И не само – цените са дори по-ниски от тези в магазините, а получавате превъзходно качество. Как да стигнете до там? Лесно е, ако излезете в събота до обяд в центъра и следвате хората ще стигнете до пазара, защото е съвсем близо.

Нощен Лом и мъглата

Казват, че мъглата в Лом е толкова гъста, че може да я режеш с нож. Разбира се, това е само израз, но в малко градове може да видите толкова красива и плътна мъгла. А тук, в малкият град това си е атракция, особено ако се разхождате нощем. Тогава светлините от лампите, които се опитват да пробият мъглата изглеждат приказно. И независимо, че трябва да уцелите точният момент, когато това се случи си заслужава да излезете навън и да се разходите.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of